Місто Цуг (Швейцарія). Офіс світового лідера з постачання зеленої кави NEUMANN KAFFEE GRUPPE (NKG). 7 людей з різних куточків світу перевіряють свої знання та вміння у сфері кави задля отримання сертифікату «Q Arabica Grader».

Для чого? Як? Що далі? На ці питання ми отримали відповіді учасника подій, одного з декількох українців-володарів сертифікату, засновниці компанії ISLA — Світлани Івахової.

А поки що давайте розберемося, що таке Q COFFEE SYSTEM?

Її було розроблено Coffee Quality Institute, як надійну та універсальну в усьому світі систему оцінки якості кави.

— Світлано, що привело Вас до рішення отримати сертифікат “Q Grader”?

— Q Grader — каптестер міжнародного класу, який отримує право оцінювати каву для ринку. Для мене, як для керівника компанії, що виробляє каву (Кава ISLA), це є дуже важливим. Інтенсив, який я пройшла, дозволяє більш детально “розуміти” смак зерна, довіряти собі, своїм рецепторам, відчуттям та інтуїції, розпізнати всі смакові відтінки максимально. Як наслідок, маємо можливість створити каву необхідного смакового профілю та дотримуватись його без відхилень від партії до партії.

— Яка структура навчального курсу?

— Процес продовжувався 6 днів (combo training and exam), 3 з яких — навчання та 3 — тестування. 10 годин на день. Сертифікацію проходила інтернаціональна група: француз, італієць, китаєць, два англійці, тайка та українка. Усі — з досвідом роботи у кавовому світі 10-15 років. Та за статистикою 80% учнів не проходять сертифікацію з першого разу. Загалом 20 тестів, і якщо хоча б один з них не складено, необхідно протягом 18 місяців це виправити. В іншому випадку, навчання проходять наново. Всього у світі близько 6500 володарів сертифікатів “Q Grader”, і кожен з них обов’язково має підтверджувати його актуальність один раз на три роки (дані на травень 2019 рік).

— Який тест став найскладнішим та найцікавішим?

— Для всієї групи найскладнішим став тест “Roasting Sample I.D. Test” — капінг дефектів обсмаження. Для тестування надається п’ять зразків: темного обсмаження, світлого, ідеального за версією SCA, печена (baked) кава та такий, що повторює один з перерахованих зразків. Різницю в смаку віизначити неймовірно складно, тому що вона ледь помітна. Це випробування у нашій групі пройшли лише двоє, інші складатимуть повторно. Також зазначу складність тесту на сприймання смаків: у розчині необхідно визначити співвідношення солодкого, солоного та кислого смаків та їхню інтенсивність. Це була дуже складна та насичена навчальна програма, що дуже допомагає у профільній діяльності. Це найкращий спосіб визначити свій рівень професійності та можливість поставити нові цілі для розвитку.

 

ISLA store