Якщо у вас є банка із зернами кави, ви навряд чи зможете визначити, дійсно це арабіка чи робуста, з якого континенту зерна потрапили в цю банку. Вам доведеться довіритись напису на банці. Або не вірити йому.

Але декілька речей ви зможете перевірити.

Перше – ступінь обсмаження

Якщо ви бачите чорне пересмажене зерно, та ще й з краплинками олії на ньому – це, скоріше за все, недорога кава низької якості. Вона підійде хіба що для еспресо-машини, в якій завдяки технології можна приготувати гіркий напій з інтенсивним смаком.

Якщо ж ви цінуєте смак або бажаєте готувати не тільки еспресо, а й каву по-східному, мока, у френч-пресі або заварювати прямо у філіжанці – шукайте більш світле обсмаження.

Друге – це рівномірність обсмаження

Зерна не мають бути одного розміру, особливо якщо це бленд, але важливо, щоб не було великої різниці кольорів кожного окремого зерна. Щоб великі зерна не були, скажімо, світліші за невеликі. Зверніть на це увагу.

Третє – це биті зерна

Роздивіться, чи зустрічаються розламані зерна та наскільки їх багато. У хорошій каві їх практично немає. Наявність розбитих зерен говорить про якість та делікатність виробничого процесу.

Четверте – свіжість

Подивіться на дату обсмаження (або пакування). Бажано, щоб після неї пройшло не більше двох місяців. Зерно, що перебувало на полицях півроку або більше, втратило значну частину свого аромату.

Якщо вказаних параметрів дотримано, це, звичайно, ще не гарантує, що кава буде хорошою. Але якщо їх не дотримано, не радимо вам мати справу з цим продуктом.

ISLA store